Audrey Hepburn als Zuster van Liefde

Wist je dat…

… de rol van Audrey Hepburn als Zuster Luke in de Hollywood kaskraker The Nun’s Story (1959) eigenlijk gebaseerd is op het leven van een echte Zuster van Liefde die in het Gentse moederklooster van de zusters heeft gewoond? De film vertelt het verhaal van een jonge zuster die worstelt met haar roeping en uiteindelijk het klooster verlaat.

The Nun’s Story is tot op vandaag een van de meest succesvolle Amerikaanse filmproducties ooit. Audrey Hepburn noemde het zelf haar lievelingsfilm.

Nun_story
De Amerikaanse release affiche van de film

Filmlocatie

De Amerikaanse regisseur Fred Zinnemann kwam in 1958 zelfs in het klooster op bezoek om te polsen of hij Terhagen mocht gebruiken als filmlocatie. Van dit bezoek is een gedetailleerd verslag bewaard in onze archieven.

Weigering

Uiteindelijk hebben de zusters geweigerd om aan de film mee te werken omdat ze vreesden voor hun reputatie en een dalend aantal roepingen. De film is uiteindelijk opgenomen in kloosters in Brugge en Doornik.

En de echte Zuster Luke?

Het personage van zuster Luke in de film en het gelijknamige boek is gebaseerd op Marie Louise Habets (1905-1986) die hier in 1933 in Gent haar geloften aflegde als zuster Xaverine.

Marie-Louise Habets als jonge novice hier in Gent.

Habets_zr_Xaverine

Zuster Xaverine trok net als Sister Luke naar Congo en engageerde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Belgische verzet. Ze verliet de Zusters van Liefde in 1944 omdat ze vond dat haar verzetsdaden niet langer te verenigen waren met haar leven als zuster. Ze ging na de oorlog als vrijwilligster aan de slag in een vluchtelingenkamp van de Verenigde Naties. Daar ontmoette Habets haar levenspartner Kathryn Hulm, de latere schrijfster van het boek The Nun’s Story.

Audrey Hepburn met Marie-Louise Habets op de set van The Nun’s Story. De twee werden vrienden.

hulme

Bekijk hier de trailer van de film

Geef een reactie

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: