Binnenkoer hospice 100 jaar geleden

Overdekte galerij

Op de foto hieronder zie je hoe de binnenkoer van het Hospice voor Ongeneeslijken vroeger een overdekte galerij had. Deze is vandaag volledig verdwenen. De ramen en muurversieringen zijn gebleven.

De binnenkoer was van de mannenafdeling van het hospice. Als je goed kijkt, zie je dat er ook jongens tussen zitten.

Hospice_binnenkoer0001
Binnenkoer van het hospice in 1903

Beenderziekte

De populatie van het hospice was zeer verscheiden. Alle leeftijden en aandoeningen kon je er terug vinden, zolang het maar ongeneeslijk was. Kanker, halfzijdige verlammingen, ontstekingen en verzweringen, koudvuur, epilepsie, ouderdom, enz.

Een opvallende aandoening, die vanaf het midden van de 19de eeuw zeer vaak voorkwam, was rachitis of beenderziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine D en calcium, door te weinig blootstelling aan daglicht. De fabriekskinderen vertrokken in het donker, werkten 12 uur in de fabriek en gingen in het halfdonker terug naar huis. Rond 1870 waren bijna de helft van de patiënten kinderen en jongeren aangetast door rachitis. De symptomen zijn: kromme benen, groot rechthoekig hoofd, scoliose, gebrekkig gebit… Door rust, zonlicht en een goed dieet werd de ziekte een halt toegeroepen, maar de misvormingen gingen nooit meer weg.

De vrouwenzaal in 1903. In het midden vooraan zit een meisje met Rachitis.

ggggjj

Interieurbeelden

Nog enkele interieurkiekjes uit 1903.

Keuken van het hospice

hhhh

Gang in de vrouwenafdeling
A159-BEL-Gent, Terhagen-34z

De verband- of pansementkamer. De zusters die de verpleegopleiding volgden kregen hier instructies.
Verband

In de gangen bevonden grote houten erkers. Het vuile linnen en besmeurde verbanden werden op de erkers gezet tot ze gewassen werden. Dit deden de zusters om stankoverlast te vermijden.
Erkers

Vandaag

Nadat de laatste vrouwelijke bewoners in 1969 verhuisden naar woonzorgcentrum Sint-Jozef, werden de binnenkoer en haar gebouwen ingenomen door het Instituut voor Verpleegkunde. Vanaf 2014 vind je hier ook het Erfgoedhuis | Zusters van Liefde JM.

 

Geef een reactie

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: