Dansende zuster Monika

Zoals in al hun scholen, hadden de Zusters van Liefde ook op de Gentse kleuter- en basisschool Sint-Benedictus veel aandacht voor toneel en dans. Vooral de dansvoorstellingen van zuster-onderwijzeres Monika trokken veel publiek, ook van buiten de school.

Onderwijzeres én danseres

Monika Van Hooreweghe trad in 1958 in bij de Zusters van Liefde. De 24-jarige Knesselaarse had toen al een diploma van onderwijzeres op zak én was lesgeefster in volksdans.

Dansen zat zuster Monika in de genen. Ze was ook heel muzikaal.

Monika_3
Zuster Monika als pas geprofeste zuster in 1958

Zuster Monika heeft haar hele leven haar passie voor lesgeven en dansen gecombineerd. Eerst hier in Sint-Benedictus waar ze heuse danschoreografieën uitwerkte voor de leerlingen van de lagere school.

In 1960 schreef ze voor de leerlingen de balletchoreografie “Geluk”.

A23-BEL-Gent, Terhagen-295 (tekst)

Zuster Monika kwam na de voorstelling met haar leerlingen het publiek groeten.

A23-BEL-Gent, Terhagen-295a

Congo en Venezuela

Van 1963 tot 1979 was ze in Congo, waar ze opnieuw werkte als onderwijzeres en danslerares. Nadien verbleef de dansende zuster nog eens 6 jaar in Venezuela waar ze dans integreerde in haar sociaal en pastoraal werk. Ze gaf daar ook regelmatig gitaaroptredens.

Volks- en salondansen

Toen ze in 1987 terugkeerde naar Gent, nam ze haar oude liefde voor dansen weer op en gaf ze als vrijwilligster lessen volks- en salondansen.

Van Hooreweghe, zr. Monica0002

Zuster Monika hier in Terhagen op weg naar haar dansles met haar dansschoenen in de rode zak.

Geef een reactie

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: