De bom van Chabeau

In de kelder van het Sint-Vincentiusziekenhuis stond tot 1997 de ‘cobaltbom’ van dokter Paul Chabeau. Deze radioloog arriveerde in 1949 in Sint-Vincentius en onder zijn leiding groeide de afdeling radiologie uit tot een zeer geavanceerd niveau.

Chabeau
Dr. Paul Chabeau (1920-2011)

Meters dikke muren

In 1959 kocht Chabeau een Cobalt-60 bestralingstoestel aan voor de behandeling van kankerpatiënten. Het werd opgesteld in de kelder van het ziekenhuis. Het oude mortuarium moest ervoor wijken. Het toestel stond in een cel met meters dikke muren en raampjes van dik bergkristal. Het was immers hoogst radioactief.

Het Cobalt-60 toestel kreeg al snel de bijnaam ‘Cobaltbom’.

FullSizeRender (2)
De ‘bom’ van Chabeau

Meer dan 7000 patiënten

Met de cobaltbom konden artsen voor het eerst in de geschiedenis van de kankerbehandeling dieperliggende tumoren bestrijden zonder chirurgisch te moeten snijden. Meer dan 7000 kankerpatiënten werden hier bestraald met de cobaltbom. Pas in 1997 werd het in onbruik geraakte apparaat ontmanteld.

Geef een reactie

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: