Het mandje van de leerlingen

Tot in de jaren 1950 was de tucht op de Gentse verpleegsterschool van de zusters uiterst streng. De leerlingen zaten verplicht op internaat en elke dag begon met een mis. Alle studie en recreatie gebeurde gemeenschappelijk. Het was ten strengste verboden om een medeleerlinge op haar kamer op te zoeken!

Briefwisseling werd gecensureerd, kranten kwamen niet binnen.

Je kreeg slechts één dag in de maand vrijaf en die mocht je enkel met familie doorbrengen.

Naar de stad gaan tijdens de vrije uren om boodschappen te doen, was uit den boze. Enkel om naar de biecht te gaan.

Smokkelmandje

De leerlingen hadden echter zelf een systeem bedacht om de strenge regels te omzeilen. Vanuit hun chambretten aan de straatkant lieten ze een mandje naar beneden zakken. Daar wachtte een “handlanger” uit de buitenwereld. Op die manier smokkelden de leerlingen toch eten, drinken, brieven en “verboden” literatuur naar binnen. De directie was snel op de hoogte, maar liet het toch oogluikend toe.

Recreatie_in_tuin
Enkele leerlingen tijdens een ‘toegestane recreatie’ in de tuin van Terhagen, jaren 1930

Vanaf de jaren 1960 versoepelden de regels. Gelukkig!

Geef een reactie

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: