Op stap met zuster Lambert

In de archieven van de Sint-Benedictus basisschool steken ook de documenten en persoonlijke agenda’s van zuster Lambert Ronsmans, directrice van de school van 1931 tot 1955. De stukken bieden een mooie inkijk in haar dagdagelijkse bezigheden.

Foto

Timemanagement

Zo hield de directrice nauwgezet haar dagelijkse activiteiten bij in een agenda . Ze had duidelijk aanleg voor timemanagement. Ze noteerde zelfs het “Oponthoud in de spreekkamer” van een half uur. Ook “Bestuurswerk” en “Vorming van de jonge leerkrachten” namen veel van haar tijd in beslag.

Agenda_3
1948
Agenda_1
1948

Personeelsvergaderingen

Als directrice was zuster Lambert ook voorzitster van de personeelsvergaderingen van de school. Op 23 november 1953 werd het vak ‘moedertaal’ besproken.

Vergadering_2
1953

Controle aan- en afwezigheden

Zuster Lambert controleerde ook de maandelijkse ‘ziekenlijsten’ die elke juffrouw bijhield van haar klas. In 1950 liep de 3de kleuterklas bijna leeg door de vele langdurige afwezigheden wegens “bronchitis”, “keelpijn” of algemene zwakte.

Ziekenlijsten

Schoolbehoeften

De directrice controleerde ook de schriftjes waarin de leerkrachten hun didactisch materiaal noteerden. Het ging om materiaal dat de leerkracht nodig had voor haar lessen en leerlingen. Hieronder de ‘schoolbehoeften’ van de 3de kleuterklas uit 1956.

Schoolbehoeften

‘Vorming van de jonge leerkrachten’

Zoals we zagen in haar agenda, voorzag zuster Lambert veel tijd voor het evalueren en bijsturen van haar leerkrachten. Bijna dagelijks liep ze enkele klassen binnen. Ze noteerde haar bevindingen minitieus.

Klasbezoek_2Klasbezoek_4

Geef een reactie

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: