Filmtip ‘Marie Heurtin’

Net zoals de Zusters van Liefde waren ook de Franse Filles de la Sagesse al in de 19de eeuw actief in het doven- en blindenonderwijs. Regisseur Jean-Pierre Améris draaide in 2014 de film Marie Heurtin over hun werk. De hoofdactrice Ariana Ivoire is zelf doof.

Marie Heurtin (Mary’s Story) brengt het waargebeurde verhaal van het doofblinde meisje Marie Heurtin (1885-1921). Marie is 14 wanneer ze aankomt in het Institut Larnay, een school voor dove en blinde meisjes van de Filles de la Sagesse in Poitiers. Ze is onhandelbaar en heeft door haar handicap geen contact met de buitenwereld. Zuster Marguerite ontfermt zich over het meisje en krijgt uiteindelijk via tactiele gebarentaal contact met Marie.

Bekijk de trailer met (Franse) gebarentaal

Brusselse school voor dove en blinde meisjes

Ook de Zusters van Liefde gaven onderwijs aan enkele doofblinde meisjes, maar niet in Gent. Deze leerlingen werden doorverwezen naar het Koninklijk Instituut voor Dove en Blinde Meisjes van de zusters te Brussel.

Papenvest - dove blinde
Een doofblinde leerlinge van de school van de Zusters van Liefde in Brussel.

 

Geef een reactie

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: