Medaillon van de Magdalenen

De zusters Magdalenen konden het juk van hun verleden als ex-prostituee nooit volledig van zich afgooien.

Medaillon

De Magdalenen droegen bijvoorbeeld om hun hals geen kruis, maar een groot medaillon met aan de ene zijde de goede herder met het verloren schaap op zijn schouders en aan de andere zijde de heilige Maria Magdalena.

Medaillon

Verloren schaap

Het verloren schaap verwees naar de vrouwen zelf die vroeger een zondig en liederlijk leven hadden geleid en dankzij het geloof terug op het rechte pad waren beland.

dwalkschaap-dwalkschaop-goede-herder_prentje
Herder en het verloren schaap

Boetvaardige Maria Magdalena

Maria Magdalena was de patroonheilige van de congregatie van de Magdalenen. Zij staat in de Christelijke traditie gekend als een vrouw van lichte zeden die na haar bekering een van de meest loyale volgelingen van Christus is geworden. Haar hele leven is ze boete blijven doen voor haar verleden. Ze wordt vaak afgebeeld als “penitente”.

Mary-Magdalene-1660-70-xx-Carlo-Dolci
De boetvaardige Maria Magdalena van de Italiaanse schilder Carlo Dolci (1616-1686)

“Dit zot hoofd en dit bedorven hart”

Ook de regel van de Magdalenen die in 1852 door de Gentse bisschop werd goedgekeurd laat het verleden van de vrouwen niet los. Er is natuurlijk al het feit dat ze een eigen congregatie kregen en geen Zuster van Liefde mochten worden. Ze waren al te diep ‘gevallen’. Daarnaast lezen we ook dat ze zichzelf en hun lichaam ten alle tijden moesten “mistrouwen”, want “gy hebt immers te veel ondervonden waer dit zot hoofd en dit bedorven hert U heeft gebracht …”.

Geef een reactie

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: