Psychiatrische zorg

1808 – 1908: ‘Zottepoort’, Oude Houtlei, 9000 Gent
1908 – nu: PC Caritas, Caritasstraat 76, 9090 Melle

Geketend

De Zusters en Broeders van Liefde waren in België de eersten om in het begin van de 19de eeuw te starten met een humane psychiatrische zorg. Tot dan werden psychiatrische patiënten eerder behandeld als gevangenen. Ze werden fysiek en mentaal verwaarloosd en vaak geketend. In Gent zaten de mannen opgesloten in het Gerard Duivelsteen. De vrouwen zaten vast in een hospice aan de Oude Houtlei, gekend als de Zottepoort. Van deze instelling is vandaag niets meer te zien.

Humane behandeling

Triest, oprichter van zowel de Zusters als Broeders van Liefde, kreeg in 1808 toelating van het Gentse welzijnsbureau dat zijn zusters het beheer van de Zottepoort mochten overnemen. De zusters herdoopten de instelling tot het Sint-Jozefshuis. Vanaf 1815 ontfermden de broeders zich in het Duivelsteen over de mannen. Beiden gaven de patiënten hun menselijke waardigheid terug door hen letterlijk los te maken, te wassen, te voeden en te kleden.

F3-BEL-Gent, Sint-Jozef-010 (600 dpi)

Respectabele arbeid was een belangrijk onderdeel van de humane behandeling van de patiënten. De vrouwen van het Sint-Jozefshuis legden zich vooral toe op kantklossen, borduren en naaien. 1/3de van de verkoopsopbrengsten van het handwerk was voor de patiënt.

Professionalisering

Het werk van de zusters en broeders kreeg een wetenschappelijke basis toen psychiater Jozef Guislain (1797-1860) in 1829 door Triest werd aangesteld als hoofdgeneesheer van zowel het vrouwen- als het mannengesticht. In 1908 sloten de zusters de deuren van het Sint-Jozefshuis en verhuisden ze met hun patiënten naar Caritas, een nieuw psychiatrisch complex in het landelijke  Melle.


— Ga verder naar Dovenonderwijs (1820)

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: