Kliniek Sint-Vincentius

1929 – 1998: Sint-Vincentiusplein, 9000 Gent

Vooruitgang geneeskunde

Door de vooruitgang van de geneeskunde tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) volstond het 19de-eeuwse hospice in de Molenaarsstraat niet langer als stageplek voor toekomstige (zuster)verpleegsters. De Zusters van Liefde besloten daarom om hun eigen ziekenhuis te bouwen. De vroegere hoofdingang van dit hospitaal bevond zich links als je voor AZ Sint-Lucas staat.

Op de gevel staat nog de oude naam St-Vincentius kliniek.

5

Van bescheiden start tot gerenommeerde kliniek

Het spiksplinternieuwe ziekenhuis opende haar deuren op 10 februari 1929. De eerste patiënt arriveerde pas zes dagen later.

De eerste patiënt was een arme man met een dubbele longontsteking. Hij werd opgenomen in de nacht van 16 februari 1929. De rest van zijn gezin volgde de dag nadien. Een goeie week later konden ze alle vijf terug naar huis.

Het ziekenhuis trok gerenommeerde arts-specialisten aan. Mede daardoor verloor het hospitaal al snel de band met de arbeidersbuurt waarin het was gelegen. De meeste patiënten werden aangebracht door de dokters zelf en kwamen uit de rijke Gentse burgerij. De  armere buurtbewoners trokken eerder naar de Heilige Familie kliniek van de Zusters Jozefienen of naar de socialistische Volkskliniek, beide op een boogscheut van Sint-Vincentius.

Materniteit & pediatrie

Bij de opening telde Sint-Vincentius 11 dokters met specialisaties in stomatologie (chirurgie van mond, kaak en aangezicht), interne geneeskunde, en vooral materniteit en kindergeneeskunde. De zusters schonken daarom veel aandacht aan de inrichting van de kamers van hun kleine patiëntjes.

Babykamer op de materniteit met speelse taferelen op de muren

a21-bel-gent-terhagen-103a
Rond 1955

Twee novice-zusters helpen een jong patiëntje bij het stappen

f1-bel-gent-sint-vincentius-ziekenhuis-001
Rond 1955

Pionierster zuster Jules-Marie  (1897-1986)

Zuster Jules-Marie – meisjesnaam Bertha – Heymans was niet enkel de eerste directrice van het Sint-Vincentiusziekenhuis, maar ook de eerste vrouwelijke arts die afstudeerde aan de KU Leuven én bezielster van het VVI, het katholiek Verbond van Verzorgingsinstellingen (vandaag Zorgnet Vlaanderen).

Zuster Jules-Marie’s vader wilde zijn dochter enkel laten intreden op voorwaarde dat zij haar studies geneeskunde mocht afmaken.

Marie_Jules

In 1918 startte Bertha haar studies geneeskunde in Gent onder impuls van haar vader, professor Farmacologie aan de Gentse universiteit. Na het 4de jaar onderbrak ze haar opleiding om in te treden bij de Zusters van Liefde. Tijdens haar noviciaat hervatte ze haar studies te Leuven en behaalde ze daar als zuster en eerste vrouw haar diploma geneeskunde in 1926.

Onmiddelijk na haar studies werd ze directrice van de verpleegsterschool en een paar jaar later ook van het Sint-Vincentiusziekenhuis. Haar hele leven heeft ze geijverd voor professionalisering van de verpleegkunde en het verpleegsterstatuut.

Modernisering

Vanaf de jaren zeventig zette Sint-Vincentius sterk in op modernisering en dure medische  technologieën zoals de eerste bodyscanner in Vlaanderen in 1977. Het ziekenhuis muntte uit in neurochirurgie, radiotherapie en oncologie. Er volgde ook uitbreiding op de opgekochte fabrieksterreinen La Linière Gantoise.

f1-bel-gent-sint-vincentius-ziekenhuis-004

Vanaf de start van het ziekenhuis werkten de zusters zij aan zij met leken-verpleegsters.

Fusie tot AZ Sint-Lucas

Sint-Vincentius en de nabijgelegen Heilige Familie kliniek fusioneerden in 1998 na jaren onderhandelen. In 2004 kwam de Volkskliniek erbij. Sindsdien vormen de drie samen AZ Sint-Lucas.


— Ga verder naar Meisjesonderwijs Sint-Bavo

Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: